Cara Buat Copywriting Menarik Untuk SEMUA Platform

Susah ke nak buat copywriting menarik?

Tak kira platform apa pun… Facebook… Twitter… TikTok… dan lain-lain.

Dalam post ni saya rungkaikan serba sedikit mengenai cara untuk mengayat.

Yang pada akhirnya akan membantu anda untuk membuat jualan.

Copywriting ini satu perkara sahaja: ia adalah seni (dan juga sains) untuk bercerita kepada pembaca anda.

Bagaimana nak yakinkan mereka tentang apa yang anda tawarkan?

Bagaimana untuk menyalurkan kepercayaan anda kepada produk anda… kepada mereka?

Sebagai contoh, artikel ini pun dikira copywriting.

Ia berfungsi untuk membantu anda untuk membuat ayat yang lebih efektif. Mengajar anda cara buat copywriting menarik.

Jadi bagaimana untuk buat copywriting menarik dan memukau orang untuk membeli produk daripada anda?

Dengan menggunakan struktur penarik yang TERBUKTI berkesan.

Wujud ke? Memang lah wujud. Dan sebenarnya ia sentiasa digunakan untuk memastikan anda terus membeli daripada jenama-jenama kegemaran anda.

Cuba anda fikir balik… macam mana anda terbeli produk?

Itu perkara yang anda kena fikir.

Satu lagi yang anda kena fikir ialah: Setiap platform berbeza cara nak tulis.

Di laman web, cara anda menulis adalah berlainan daripada apa yang anda tulis di Facebook.

Di dalam emel, cara anda tulis pun akan berlainan. Kenali cara orang berinteraksi di dalam platform yang anda terokai tu.

Orang yang menulis di Facebook selalunya lain daripada orang yang menulis di TikTok.

Tengok apa perbezaannya. Dan cuba kumpulkan copywriting menarik yang anda jumpa di setiap platform yang anda pakai.

Di dalam Shopee dan Lazada pun cara copywriting adalah berbeza. (Cuba tengok… bagaimana orang buat ayat dalam product description di dalam tu).

Selalu nye straight to the point je. Tak lebih-lebih.

Jadi apa yang anda tulis setiap platform akan berbeza sedikit.

Tapi yang penting ianya ada matlamatnya sendiri: 1. untuk memenuhi impian 2. untuk menyelesaikan masalah.

Tak ada beza pun tulis copywriting bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris.

Yang penting mesej sampai. Kalau mesej tak sampai, membazir je.

Pelbagai formula wujud untuk copywriting. Saya pernah kupas mengenai AIDA, mungkin dalam post yang lain saya akan kupas pula formula lain.


Nak Dapatkan Tool Yang Senangkan Anda Buat Copywriting?

Tool ini telah membantu lebih daripada 1,300 usahawan untuk buat ayat copywriting yang tarik leads dan jualan. Selain daripada itu terdapat juga perpustakaan pemasaran di mana saya kongsikan kajian kes dan info-info terbaharu mengenai pengiklanan dan pemasaran. Isi je maklumat di bawah ini untuk maklumat lanjut:


Oh kadang-kadang saya ada share info mengenai marketing di Tulis Ads channel. Klik je link ni untuk join. Free. Tak payah bayar. https://t.me/tulisadsonline.

Leave a Comment